Dit stuk is mede geschreven door Julia Urrunaga, directeur van het Peru-programma bij het Environmental Investigation Agency (EIA); Susanne Breitkopf, adjunct-directeur van boscampagnes bij EIA, en Melissa Blue Sky, senior advocaat bij CIEL.
Peruaanse wetenschappers waarschuwen al jaren voor de noodzaak om de bedreigde shihuahuacobomen van het land te beschermen. Maar de regering sleept zich met de voeten aan de zorgen van de houtindustrie. Deze week is er een cruciale kans om in actie te komen: een voorstel om de handel in de kostbare boomsoort te reguleren staat ter discussie op de 19e Conferentie van de Partijen bij het Verdrag inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (CITES CoP19) in Panama. Op 25 november valt er een definitief besluit.
Colombia, Panama en de Europese Unie hebben namens hun zevenentwintig lidstaten een voorstel ingediend om shihuahuaco of cumaru (Dipteryx) op te nemen in bijlage II van het verdrag. uitvoer van deze soort. Shihuahuaco speelt een sleutelrol in het bosecosysteem van Peru door broedplaatsen te bieden voor bedreigde vogels, evenals voedsel voor talloze soorten zoogdieren, vogels en insecten.
Peru heeft zijn standpunt over het voorstel niet publiekelijk bekendgemaakt, maar de regering heeft actie uitgesteld door te blijven stellen dat de soort wordt herzien, ondanks talrijke dreigingsevaluaties van shihuahuaco en steeds somberder wordende conclusies over het voortbestaan van de soort.
Sinds 2016 hebben Peruaanse wetenschappers gegevens verstrekt die de explosie van houtkap en de daaropvolgende achteruitgang van shihuahuaco aantonen. Vanaf 2014 beoordeelden negenennegentig wetenschappers, bijeengeroepen door SERFOR (het Peruaanse bosbouwagentschap), bedreigde soorten. In 2016 heeft het ministerie van Landbouw de lijst van bedreigde diersoorten, waaronder shihuahuaco, vooraf gepubliceerd in een ontwerp van opperste besluit, maar heeft deze nooit in de wet opgenomen. In 2017 bevestigde een nieuwe beoordeling van bedreigde soorten in Peru met meer informatie, waaronder gegevens van SERFOR en OSINFOR (het Peruaanse bureau voor toezicht op boshulpbronnen en dieren in het wild), dat shihuahuaco in gevaar was.
De meest recente beoordelingen, ingediend bij SERFOR in 2022, concluderen dat als de zaken gewoon doorgaan, shihuahuaco tegen 2025 ernstig bedreigd zal worden in de regio Madre de Dios en de rest van Zuid-Peru, en in het grootste deel van het land tegen 2036. autoriteiten hebben herhaalde toegang geweigerd tot informatieverzoeken van EIA voor de meest recente wetenschappelijke documenten die de kritieke situatie van shihuahuaco in Peru onthullen, maar blijven beweren dat er onvoldoende gegevens zijn om aan te tonen dat de soort in de toekomst wordt of zou kunnen worden bedreigd.
De Peruaanse autoriteiten hebben echter overleg gepleegd met houtconcessies, de industrie en exporteurs die vrezen dat nieuwe internationale regelgeving de handel in shihuahuaco’s zou beperken. De schijnbare prioriteitstelling van commerciële belangen in een besluit dat volgens CITES gebaseerd moet zijn op wetenschap, is uiterst zorgwekkend en niet in overeenstemming met de plaatsingscriteria van het verdrag.
Het besluit om een soort op bijlage II van CITES te plaatsen, is gebaseerd op een wetenschappelijke beoordeling van de vraag of regulering van de handel noodzakelijk is om a) te voorkomen dat de soort in de nabije toekomst in bijlage I moet worden opgenomen, of b) “ervoor te zorgen dat de het oogsten van exemplaren uit het wild reduceert de wilde populatie niet tot een niveau waarop het voortbestaan ervan in gevaar kan komen door voortgaande oogst of andere invloeden.” Analyses van het Dipteryx-lijstvoorstel door zowel het CITES-secretariaat als het TRAFFIC Wildlife Trade Monitoring Network concluderen dat ten minste één en misschien nog meer Dipteryx-soorten voldoen aan de laatste lijstcriteria. Soorten kunnen ook worden opgenomen om “lookalike” redenen als de verhandelde vorm van de soort niet gemakkelijk te onderscheiden is van andere geregistreerde soorten, wat het geval is voor de overige Dipteryx-soorten.
Paradoxaal genoeg beweren vertegenwoordigers van de industrie dat een opname van shihuahuaco in bijlage II een negatief effect zou hebben op legale en gecertificeerde producenten. Het tegenovergestelde is waar: als de oogst inderdaad legaal en gecertificeerd is, zal internationaal goedgekeurde verificatie van de wettigheid ten goede komen aan verantwoordelijke producenten en hen beschermen tegen oneerlijke concurrentie door illegale actoren. De goedkeuring van het voorstel zou kunnen bijdragen tot het terugdringen van de aanhoudend hoge niveaus van illegale houtkap in Peru, die wordt vergemakkelijkt door aanhoudende corruptie en vervalsing in de sector.
In het afgelopen decennium hebben talloze wetenschappelijke beoordelingen herhaaldelijk geconcludeerd dat Shihuahuaco in Peru met uitsterven wordt bedreigd. Dit is de informatie die nodig is om de opname van een soort in bijlage II te ondersteunen. In het licht van dergelijk consistent en overtuigend bewijs, zouden de zorgen van Peruaanse functionarissen over de noodzaak om volledige inventarissen uit te voeren of financiering veilig te stellen voorafgaand aan een besluit tot plaatsing op de lijst (wat geen vereisten zijn van het verdrag), deze kritieke situatie niet moeten vertragen. proces om vooruit te gaan om de soort te beschermen.
Het reguleren van de handel in shihuahuaco onder CITES zal Peru helpen in de strijd tegen illegale houtkap en corruptie. Het laten uitsterven van belangrijke boomsoorten vanwege een gebrek aan middelen om ze te beschermen, mag geen excuus zijn om niets te doen in een tijd waarin we dringend oplossingen nodig hebben om de convergerende crises van klimaatverandering en het dramatische verlies aan biodiversiteit te bestrijden.
Shihuahuaco groeit ongelooflijk langzaam: na 700 jaar is hij nog maar een meter in doorsnee. Het bereiken van Peru’s wettelijk vereiste minimale snijdiameter (51 centimeter) duurt volgens wetenschappers meer dan 250 jaar. Bomen die er honderden jaren over doen om volwassen te worden, worden regelmatig geoogst en vanuit Peru geëxporteerd zonder rekening te houden met hun waarschijnlijke commerciële uitsterving in de komende vijftien jaar – een verlies dat onomkeerbaar zou zijn. Het opnemen van shihuahuaco in CITES-bijlage II is essentieel om uitsterven te voorkomen en alleen legale en duurzame oogst en handel te garanderen.
Deze blog is geplaatst op 15 november 2022.